Nafta pada i kada bi trebalo da raste | Ekonomist

Nafta pada i kada bi trebalo da raste

Američka sirova nafta pala je na 27 dolara za barel, usljed nastojanja prezasićenog tržišta da se izbori s visokim zalihama u SAD i povećanom proizvodnjom OPEK-a.

Do pada je došlo uprkos tome što je jučerašnji izvještaj američkog Ministarstva energetike pokazao smanjenje zaliha “crnog zlata” u SAD za oko 800.000 barela u nedjelji zaključno s 5. februarom, jer trgovci smatraju da su te zalihe i dalje na visokom nivou, što bi inače djelovalo stimulativno na rast cijena, izvještava agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta WTI Za isporuke u martu pala je za 40 centi, ili 1,46 odsto na 27,05 dolara, a tokom trgovačkog dana cijena se u jednom trenutku spustila čak na 26,85 dolara za barel. Evropska sirova nafta “brent” za aprilske isporuke skliznula je 14 centi, ili 0,45 procenata na 30,70 dolara za barel.

Kako podsjeća francuska agencija, nafta WTI je 20. januara ove godine potonula na 26,19 dolara za barel, prije nego što je cijena na zatvaranju tog dana dostigla 26,55 dolara, što je bio najniži nivo od maja 2003. godine.

“Naduvane zalihe u SAD vrše dodatni pritisak na cijene WTI nafte, produbljujući razliku prema “brentu”, koji se smatra međunarodnim mjerilom”, navode iz kompanije BMI riserč u tržišnom komentaru.

Cijene nafte su se jutros na kratko oporavile nakon sinoćne objave izvještaja o američkim komercijalnim zalihama te sirovine, ali su ubrzo ponovo pale, jer su trgovci uzeli u obzir veće isporuke benzina i rast zaliha na ključnom čvorištu Kušing, trgovačkom centru u Oklahomi, kao i oskudan pad proizvodnje nafte.

Analitičari ističu da je raspoloženje tržišta takođe pogoršao izvještaj OPEK-a koji je pokazao da je proizvodnja u kartelu porasla za oko 130.000 barela dnevno u januaru.

Izvještaj OPEK-a je uslijedio posle tmurne prognoze Međunarodne agencije za energiju, objavljene u utorak, u kojoj se predviđa da će višak nafte na globalnom tržištu u prvoj polovini 2016. godine biti veći nego što se ranije očekivalo, navodi Frans pres.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top