Gasprom pokazao: Zašto vam treba Sjeverni tok | Ekonomist

Gasprom pokazao: Zašto vam treba Sjeverni tok

Rusija poručuje da će potrebe EU za prirodnim gasom samo rasti, za šta je rješenje gradnja Sjevernog toka 2, koji je suočen sa pokušajima blokade.

Ipak, najnoviji zaključak koji se bazira na bilješci Evropske komisije, mogao bi da ugrozi sve dosadašnje pokušaje blokiranja ovog projekta.

Naime, pravna služba Evropske komisije nedavno je saopštila da propisi Evropske unije o energetskom tržištu ne važe za pomorski dio gasovoda Severni tok 2 ,koji bi trebalo da poveže Rusiju sa Njemačkom preko Baltičkog mora.

Ovaj zaključak je, kako ocjenjuju stručnjaci, ozbiljan udarac za stavove političkih protivnika Sjevernog toka 2 u Vašingtonu, kao i za niz evropskih prijestonica koje tvrde da će plan Moskve o proširenju gasovoda do Njemačke naštetiti ukrajinskim interesima.

Da je gradnja ovog gasovoda i te kako važna govorio je nedavno i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“To je komercijalni ugovor baziran na prognozama stručnjaka o potrošnji gasa u Evropi. Uvjereni smo da će njegova realizacija pomoći u obezbjeđivanju stabilnih isporuka gasa evropskom tržištu i da će poboljšati energetsku bezbjednost na zajedničkom kontinentu”, rekao je Lavrov.

U septembru prošle godine, u Vladivostoku, akcionari u zajedničkoj kompaniji potpisali su ugovor o izgradnji dva nova kraka gasovoda Sjeverni tok, ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa.

Osim ruskog Gasproma, akcionari u toj kompaniji su najveće evropske energetske kompanije, poput njemačkog Vinteršela i EON-a, austrijskog OMV-a, britansko-holandskog Šela i francuskog Anžija, navodi ruski Tas.

Izvor: B92

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top