Guglov milioner iz blata najplaćeniji šef u SAD | Ekonomist

Guglov milioner iz blata najplaćeniji šef u SAD

S dodijeljenim bonusom od 199 miliona dolara vrijednih akcija, najplaćeniji izvršni direktor u Americi u 2015. godini je izvršni direktor Gugla Sundar Pičai.

Nakon sprovođenja restrukturiranja i osnivanja nove holding kompanije Alfabet, Pičai je imenovan za izvršnog direktora.

Kao bonus, Pičai je prema dokumentu američke regulatorne agencije za vrijednosne papire dobio 273.328 akcija Gugla vrijednih 199 miliona dolara, pa s novim dionicama vrijednost njegovog udjela u Alfabetu se procjenjuje na 650 miliona dolara. Njegov vlasnički udio u Guglu će se povećavati kvartalno do 2019. godine.

Pičai je ovim bonusom pretekao Erica Šmita koji je dosad držao titulu menadžera s najvećim pojedinačnim bonusom u dionicama u istoriji Gugla, čija je vrijednost u 2014. iznosila 100 miliona.

Sundar Pičai je u Gugl došao 2004. godine na mjesto menadžera razvoja proizvoda na nekoliko Guglovih softverskih rješenja, koji uključuju Google Chrome Chrome OS. Bio je zadužen i za razvoj Google Drive, Gmail i Google Maps servisa.

Iako je Pičai danas jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, njegovo djetinjstvo obeležila je nemaština. Rođen je u Indiji, odrastao je u dvosobnom stanu u kojem nije imao ni krevet – spavao je na podu dnevnog boravka sa bratom.

 

Izvor: B92, Telegram

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top