Konzumiranje Koka Kole od sada se "kažnjava" | Ekonomist

Konzumiranje Koka Kole od sada se “kažnjava”

Ovu godinu će po svemu sudeći obilježiti uvođenje poreza na slatko, s obzirom da mnoge zemlje razmatraju uvođenje poreza na zaslađenu hranu i piće.

Ovakve radikalne mjere veliki broj zemalja je preduzeo u cilju borbe sa problemom gojaznostii.

Indija, Filipini i Indonezija mogle bi da uvedu takav porez, a razmatra se njegovo uvođenje i u Velikoj Britaniji. Skandinavske zemlje već su imale takve poreze, sa različitim uspjehom.

Prije četiri godine uvele su ga i Francuska i Mađarska, a slijedio ih je i Meksiko 2014. godine.

“Meksiko je svojom odredbom potkopao proizvođače sokova”, rekli su za Rojters sa fakulteta u Severnoj Karolini.

“Činjenica da su proizvođači sokova na gubitku u Meksiku je prilično zapanjujuća”, dodaju oni.

Koka Kola i Pepsi, kompanije koje dominiraju tržištem bezalkoholnih pića koje vrijedi 870 milijardi dolara godišnje, odbili su da komentarišu situaciju sa porezima na slatko.

Odredba o porezu na slatko je u Meksiku implementirana početkom 2014. kao odgovor na činjenicu da su Meksikanci jedna od najdebljih nacija na svijetu.

Otkako je uveden porez, konzumenti su u prosjeku kupovali šest odsto manje sokova mjesečno. Zabijeležen je i rast od četiri odsto na kupovini neoporezivih pića, na primer vode.

Istraživanje Evropske unije iz 2014. pokazalo je da je nemoguće empirijski dokazati povezanost između poreza i zdravlja stanovništva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top