Njemci zabilježili istorijski trgovinski suficit

Njemačka je prošle godine registrovala najveći trgovinski suficit u svojoj istoriji, pošto su izvoz i uvoz skočili na nove rekorde.

To su pokazali danas objavljeni podaci njemačke kancelarije za statistiku Destatis.

Izvoz Njemačke je u 2015. godini porastao za 6,4 odsto na 1,196 biliona evra, a uvoz za 4,2 odsto na 948 milijardi evra, navodi se u saopštenju Destatisa, a prenosi agencija Frans pres.

To znači da je trgovinski suficit uvećan na 247,8 milijardi evra, najviši nivo ikada, sa 213,6 milijardi evra iz 2014. godine, saopštila je statistička kancelarija.

Trgovinski suficit je ključno mjerilo komparativne snage jedne ekonomije, i pokazatelj je jačine najveće evropske ekonomije uprkos aktuelnim globalnim ekonomskim neizvjesnostima.

Tokom čitave prošle godine, širom svijeta je postojala snažna tražnja za njemačkom robom, dok je izvoz u ostale zemlje Evropske unije porastao 7,0 odsto, a izvoz u druge zemlje svijeta za 5,6 odsto, navodi se u saopštenju Destatisa.

Unutar EU, izvoz u druge članice evrozone je skočio za 5,9 odsto, dok je izvoz u evropske zemlje koje nisu članice evrozone porastao za 8,9 odsto.

Međutim, samo u decembru, i uvoz i izvoz su pali za 1,6 odsto, prema desezoniranim podacima, zbog čega je trgovinski suficit blago smanjen na 19,4 milijarde evra, dodaje Destatis.

Istovremeno, njemačko ministarstvo ekonomije je danas saopštilo da je industrijska proizvodnja u Njemačkoj u decembru smanjena zbog pada aktivnosti u energetskom i prerađivačkom sektoru.

Prema računici ministarstva, fabrička proizvodnja u Njemačkoj je, prema desezoniranim podacima, u decembru smanjena za 1,2 odsto u odnosu na novembar.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top