Predah za cijene nafte poslije rasprodaje | Ekonomist

Predah za cijene nafte poslije rasprodaje

Cijene nafte su predahnule u Aziji nakon trodnevne rasprodaje, koja je za posljedicu imala pad američke “lake” nafte ispod 30 dolara za barel.

Analitičari upozoravaju da će aktuelne prevelike isporuke i slabost globalne privrede i dalje držati pod pritiskom “crno zlato”.

Današnji blagi rast cijena stiže uprkos trendu obnavljanja zabrinutosti investitora na azijskim berzama zbog perspektiva globalne ekonomije, dok iščekuju novi izvještaj o američkim zalihama nafte ove nedjelje, prenosi agencija AFP.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u martu juče je “potonula” 3,9 odsto, na 29,69 dolara za barel, dok je “brent” za aprilske isporuke pao 3,5 procenata, na 32,88 dolara.

Međutim, cijena nafte WTI je danas porasla za 1,0 odsto, na 30,01 dolar, dok je “brent” ojačao 0,4 procenta, na 33,00 dolara, dan uoči zvaničnog nedjeljnog izvještaja o komercijalnim zalihama ovog energenta u SAD, koje su već na najvišem nivou od 1930. godine.

Trgovci su u ponjedeljak pustili da cijene padnu razočarani činjenicom da razgovori između ministara za naftu Saudijske Arabije i Venecuele o stabilizaciji prilika na tržištu nisu donijeli nikakav ishod.

Postojala je nada da će Saudijci podržati sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK)- čiji je Rijad ključni član- ali oni to nisu učinili, navodi AFP.

OPEK je odbio da smanji proizvodnju, jer se bori da zadrži tržišni udio suočen sa konkurencijom američke nafte iz škriljaca.

Cijene sirove nafte pale su više od 70 odsto od sredine 2014. godine, pogođene “savršenom olujom” hiperprodukcije, prevelike ponude, slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i jakim dolarom.

Uz sve to tržište je suočeno sa neizbežnim dolaskom iranske proizvodnje na svjetska tržišta nakon ukidanja međunarodnih sankcija vezanih za iranski nuklearni program.

“Ovo je posebno nestabilno i teško vrijeme za naftu”, kaže glavni analitičar kompanije CMC markets u Sidneju, Rik Spuner, za “Blumberg njuz”.

“Tržište će i u narednih nekoliko mjeseci pritiskati obilne isporuke. Imamo povratak Irana na tržište, a nema znakova značajnijeg smanjenja proizvodnje u SAD dok su im zalihe na rekordnom nivou, što znači da se pritisak na cijene nastavlja”, rekao je Spuner, a prenosi francuska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top