11-godišnjakinja koja prodaje lozinke postala hit na Internetu | Ekonomist

11-godišnjakinja koja prodaje lozinke postala hit na Internetu

U vremenu u kojem je količina cyber napada i krađe podataka u porastu, bitno je koristiti lozinke koje će hakerima otežati posao.

Školski primjer toj praksi pokazala je američka učenica šestog razreda iz New Yorka, Mira Modi, koja je pokrenula online biznis u kojem nudi lozinke “otporne na hakovanje”.

Ona koristi geekovima poznatu Diceware metodu pomoću koje se može generirati nasumičan niz brojeva bacanjem kockice, a zatim dobijene brojeve pomoću posebnog rječnika pretvoriti u niz riječi koje se u 21. vijeku čine gotovo neprobojne. Mira ističe kako su nasumične riječi u većoj mjeri sigurnije od onih koje bismo izmislili sami pa tako putem svoje web stranice nudi izradu autentične lozinke za tek 2 američka dolara. Nakon bacanja kockice i iščitavanja riječi iz rječnika, ona istu rukom ispisuje na papir i poštom šalje primaocu (pri čemu poštu unutar granica SAD-a ne smije otvoriti niko, osim primaoca, bez sudskog naloga).

Ova poduzetna Amerikanka za ArsTechnica izjavila je kako je do sada uspjela prodati oko 30 lozinki, no budući da se vijest o njezinoj usluzi vrlo brzo proširila medijima, vrlo je vjerojatno kako će prodaja ubrzo porasti.

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top