10 važnih lekcija preduzetnika

1. Zašto biti preduzetnik?

Preduzetništvo ispunjava na više nivoa. Prvo, sami možete da birate probleme kojima želite da se bavite i tako radite ono što volite i šta vas ispunjava.

Drugo, daje vam priličnu fleksibilnost što se pristupa poslu tiče – odakle ćete da radite, kada, kako i td. To su odluke koje sami možete da donesete.

 

2. Najteže je naći problem vrijedan rješavanja

Zanimljivo je da ideje dolaze sa svih strana, inspiracija nas pronalazi kad se najmanje nadamo i potreba da riješimo svoj specifičan problem dovodi do startapa koji rješava isti za hiljade ljudi.

 

3. Nemojte se zaljubiti u svoju ideju

Oko toga šta konkretno radite, ne treba se previše zaljubiti u sopstvenu ideju. Guglajte, ispišite ko su vam konkurenti i probajte da objektivno sagledate da li su prednosti vašeg rješenja dovoljno dobre da opredijele neku grupu korisnika baš za vas.

Testirajte ideju tako što o njoj pitate ljude koji vam NISU BLISKI. Takođe, ima i sajtova gdje možete da iznesete ideju o proizvodu i pitate ljude da li im se to svidja.

 

4. Validacija ideje

Validiranje mora da ide postepeno. Jedno je validirati ideju, a drugo je pronaći u kojoj formi je ideja vrijedna proizvoda i kako taj proizvod treba da izgleda i koje funkcije da ima.

 

5. MVP

Cilj je da se sa sto manje sredstava i truda stvori rani proizvod koji nudi odgovor na rješenje nekog problema kako bi se što prije dobio rani fidbek, a u nekim situacijama možda i zaradio novac – ako su rani usvajači voljni da plate za vaš proizvod.

 

6. Put do investicije

Prije uzimanja investicije, zapitajte se da li je to pametan novac (koji donosi kontakte, iskustvo, strukturu i vodi kroz investiciju, kao mnogi VC-jevi) ili glup novac – koji donosi samo kapital.

 

7. Kada je vrijeme za zaokret?

Ukoliko nakon razgovora sa klijentima shvatite da to što radite ne izaziva nikakvo uzbuđenje kod potencijalnih klijenata, vrijeme je da razmislite šta vam je cciniti.

 

8. Okružite se najboljim ljudima

Prvi zaposleni su došli kroz lična poznanstva i preporuke. Bitno je napomenuti da su prijatelji, osim ako nisu prijatelji koje ste stekli radeći sa njima i dijeleći teške trenutke (“brothers in arms”), najčešće loš izbor i ispašta ili prijateljstvo, ili posao, a često i oba.

 

9. Kad startap poraste

Jedan od najvećih izazova predstavlja održavanje sistema koji otvoreno prihvata novajlije i čini da se oni lako uklope u postojeću strukturu.

Takođe, važno je obratiti pažnju da se ljudi ne otuđe jedni od drugih i nastave da sarađuju kao jedan.

 

10. Pritisak – da li je uvijek negativan?

Pritisak tokom stvaranja kompanije je veliki, ali pozitivan jer vjerujete da radite pravu stvar, ali pritisak koji se dešava dok se kompanija želi održati stabilnom ili omogućiti rast je još mnogo veći.

 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top