10 najvećih evropskih banaka u drugom kvartalu zaradilo 11 milijardi | Ekonomist

10 najvećih evropskih banaka u drugom kvartalu zaradilo 11 milijardi

Najveće banke u eurozoni, u drugom kvartalu ove godine, ostvarile su najveću zaradu u posljednje četiri godine, što upućuje na oporavak finansijskog sektora.

Deset najvećih banaka u eurozoni u drugom kvartalu imalo je neto dobit od 11,4 milijarde eura, što je najviše od prvog kvartala 2011, pokazuju podaci Bloomberga.

Svih deset banaka imalo je dvocifren porast dobiti u odnosu na godinu ranije.

Nakon što banke pretrpjele udarac tokom finansijske krize, stimulativne mjere Evropske centralne banke podstakle su ekonomiju, od čega sada profitiraju i banke.

To se odrazilo i na dionice banaka, koje su u posljednjih šest mjeseci porasle za oko 16 posto.

Dionica francuske banke Societe Generale SA porasla je juče za 7,9 posto, nakon što je banka objavila najbolji finansijski rezultat od 2007. godine.

Prema podacima Evropske centralne banke, kreditiranje poslovnog sektora i građana u porastu je drugi mjesec zaredom. U padu su “loši krediti”, što bankama omogućuje smanjenje rezervi za pokriće eventualnih gubitaka.

Deset najvećih banaka, ukupno gledano, ostvarilo je u drugom kvartalu porast prihoda od 12 posto, a jedino je Unicredit imao pad.

Izvor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top