10 najbogatijih Amerikanaca | Ekonomist

10 najbogatijih Amerikanaca

Suosnivač Microrosofta Bil Gejts zadržao je vodeću poziciju na listi 400 najbogatijih Amerikanaca magazina Forbs za 2015, sa bogatstvom od 76 miljardi dolara.

Iako je Gejtsovo bogastvo ove godine smanjeno za pet miljardi dolara u odnosu na prošlu godinu, on i dalje ostaje najbogatiji čovjek SAD.

Drugi na listi, koju poznati američki poslovni magazin objavljuje već 22 godine, je i ove godine investitor i izvršni direktor kompanije Berkšir Hatavej, Voren Bafet, sa neto vrijednošću imovine od 62 milijardi dolara, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 67 milijardi dolara, prenio je AFP.

Treća pozicija je, takođe kao i prošle godine, pripala bivšem izvršnom direktoru Orakla Lariju Elisonu čije je bogatstvo palo sa 50 na 47,5 miljardi dolara.

Među deset najbogatijih ljudi u SAD ove godine su se našla i trojica pokretača biznisa u IT sektoru. Osnivač Amazona Džef Bezos popeo se sa 15. na četvrto mjesto sa bogatsvom vrijednim 47 milijardi dolara.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg je sa 11. pozicije u prošloj godini stigao na sedmo mjesto sa procijenjenim bogatstvom od 40,3 miljarde dolara, dok je Lari Pejdž suošnivač Gugl-a dospio sa prošlogodišnjeg 13. na 10. mjesto. Vrijednost njegovog bogastva je 33,3 miljarde dolara.

Petu i šestu poziciju dijele braća Čarls i Dejvid Kuk, u čijem većinskom vlasništvu je “Kuk industrija”, a bogatstvo svakog od njih procijenjeno je na 41 milijarde dolara.

Na osmom mjestu je nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, vlasnik kompanije “Blumberg”, sa bogatstvom od 38,6 milijrdi dolara.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp našao se na 121. mjestu a vrijednost njegovog bogastva procijenjena je na 10 miljardi dolara.

Ukupno bogastvo 400 najbogatijih Amerikanaca poraslo je u odnosu na prošlu godinu sa 2,29 na 2,34 biliona dolara, prenio je AFP. Prosječno neto bogastvo 400 najvećih američkih bogataša porasla je sa prošlogodišnjih 5,7 milijardi na 5,8 miljardi dolara. Bogatstvo od 1,7 milijradi dolara bio je minimum neophodan da se dođe na Forbsovu listu, dok je prošle godine bilo neophodno nešto manje – 1,5 milijardi.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top