​Švajcarski franak slabi, a američki dolar jača!

​Švajcarski franak slabi, a američki dolar jača!

Kada je u pitanju valutno tržište, februar je bio mnogo mirniji mjesec nego januar, no ipak se dogodilo nekoliko interesantnih pomaka.

Švajcarski franak je tokom ovog mjeseca blago oslabio u odnosu na euro pa mu je vrijednost danas približno 3% niža nego na početku februara. U trenutku pisanja analize kurs EUR/CHF na platformama MTrading-a iznosi 1,0700 što je približno 10% ispod nivoa od 1,2000 sa početka godine.

Američki dolar je u odnosu na euro i većinu drugih valuta bio relativno stabilan cijeli mjesec, no pred kraj mjeseca je ponovo počeo jačati. U odnosu na euro, dolar je danas približno 1% jači nego na početku februara te se nalazi vrlo blizu najvišeg nivoa u posljednjih 12 godina.

Britanska funta je takođe jačala u odnosu na euro te se sada nalazi na najvišem nivou još od 2007. godine.

Na tržištima akcija nastavio se rast od prethodnih mjeseci. SP500 indeks je u toku februara porastao 5,60% a njemački DAX čak 7,40%.

Cijena zlata je u toku mjeseca pala približno 5%, no posljednjih nekoliko dana raste. Trenutna cijena na platformama MTradinga iznosi 1215 dolara po unci.

Za ovu nedjelju najavljeno je dosta važnih ekonomskih događaja koji bi mogli uzrokovati nove pomake na svim finansijskim tržištima, a najvažniji među njima su sastanci i konferencije za medije centralnih banaka Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i eurozone.

Kakva kretanja očekivati u bliskoj budućnosti?

Švajcarski franak će vjerovatno i u ovom mjesecu blago oslabiti budući da mnogi investitori koji su ga kupovali prije naglog jačanja sada zatvaraju svoje pozicije te prodaju švajcarsku valutu. Osim toga, švajcarska centralna banka i dalje interveniše na tržištu i pokušava oslabiti CHF, no sada s manjim iznosima i bez tačno određenog nivoa koji namjerava braniti.

Kada je u pitanju euro, više informacija o mogućem kretanju u narednim nedjeljama imaćemo u četvrtak nakon konferencije za medije koju će održati Mario Draghi, guverner Evropske centralne banke. Za vrijeme konferencije mogući su veliki i nagli pomaci od preko 1% u samo nekoliko minuta što trebaju na umu imati svi oni koji trguju kratkoročno.

Kod cijena akcija bi moglo doći do privremene korekcije, budući da je rast u posljednjih nekoliko mjeseci bio neodrživ.

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top