​Britanska funta najjača u sedam godina!

​Britanska funta najjača u sedam godina!

U posljednjih godinu dana došlo je do velikih promjena kurseva mnogih valuta. Euro, japanski jen i ruska rublja znatno su oslabili dok su američki dolar i švajcarski franak naglo ojačali. U takvoj situaciji na britansku funtu niko nije obraćao pažnju, no ni ova valuta nije mirovala, već je u odnosu na euro u zadnjih 12 mjeseci ojačala čak 12% i nalazi se na najvišem nivou u posljednjih 7 godina. U momentu pisanja analize na platformama MTradinga kurs EUR/GBP iznosi 0,7363 s tendencijom daljeg pada.

U odnosu na američki dolar, funta je slabila od prošlog ljeta, no čini se da posljednjih mjesec dana počinje jačati i u odnosu na američku valutu. Kurs GBP/USD od početka mjeseca porastao je približno 3%.

Koji su razlozi jačanja funte?

Funta jača zbog relativno dobrog stanja u kojem se nalazi britanska ekonomija, bar u poređenju s ekonomijama kontinentalne Evrope. Zbog toga se veliki iznos kapitala preliva iz eurozone u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švajcarsku. Vrijednost britanske funte stoga jača zbog povećane potražnje za tom valutom. Ovaj trend se dodatno ubrzao nakon što je u eurozoni pokrenut masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem koji je u Ujedinjenom Kraljevstvu u završnoj fazi.

Jačanje funte u odnosu na dolar nema značajniju fundamentalnu podlogu. Naime, jačanje dolara prije par mjeseci bilo je prejako i prebrzo pa je sada u toku očekivana korekcija kurseva.

Prema podacima sa futures tržišta u Chicagu (SAD) vidi se da trenutno samo trećina velikih investitora očekuje jačanje funte u odnosu na dolar dok dvije trećina očekuje nastavak slabljenja. Treba imati na umu da veliki investitori uvijek razmišljaju dugoročno.

Hoće li funta nastaviti jačati?

Analitičari MTradinga smatraju da će funta u odnosu na euro dugoročno vjerovatno nastaviti jačati. No nakon velikog trenda jačanja u posljednjih godinu dana, ipak je bolje pričekati privremenu korekciju za vrijeme koje će funtu biti moguće kupiti po povoljnijem kursu.

Onima koji aktivno trguju valutama na FX tržištu interesantno je i kretanje kursa funte u odnosu na američki dolar budući da je GBP/USD jedan od najtrgovanijih valutnih parova na svijetu.

Budući da je funta u odnosu na dolar slabila praktično bez prestanka sedam mjeseci zaredom, vjerovatno će i korekcija biti veća i duža od uobičajene. Kurs funte mogao bi se približiti nivou od 1,6000, no nakon toga će vjerojatno nastaviti padati jer se očekuje da će dolar još godinu-dvije jačati u odnosu na sve ostale valute, uključujući i funtu.

Osim toga, bliže se izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu ishod kojih je poprilično neizvjestan, a budući da investitori ne vole neizvjesnost, mogli bi u strahu od neželjenog rezultata početi izvlačiti kapital iz Ujedinjenog Kraljevstva u periodu prije izbora.

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top